Ügyintézés témakörben a lényeg

Ügyintézés - állami és önkormányzati oldalak - a közszféra felületei


2018. július 24-től a vak és gyengénlátó emberek térítésmentesen vehetnek igénybe képernyőolvasó és képernyőnagyító szoftvert. Az ingyenesen elérhető, legális szoftverhasználat hozzávetőlegesen 300.000 állampolgárnak könnyítheti meg az elektronikus világban való tájékozódását, az elektronikus ügyintézését.
03-23 13:41
További fejlesztések a tárhelyen (magyarorszag.hu)

Több funkcióval bővül a tárhelyszolgáltatás oldala. Az új fejlesztés jobb áttekinthetőséggel és egyszerűbb kezelhetőséggel segíti a felhasználók számára a munkafolyamatok végzését.

Alig kilenc hónappal a bevezetését követően, szeptember 8-án elérte az egymilliót az eSzemélyi igénylések száma. A régi típusú kártyából 2015-ben összesen alig több mint egymillió darabot állítottak ki, így az idén kiadott igazolványok száma már most elérte a tavalyi egész éves igénylésszámot.

Magyarországon 2016. január 1-jétől három új, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény és egy módosító jegyzőkönyv válik alkalmazhatóvá.

Elkészült a koragyermekkori új szűrőrendszer kialakításához szükséges szülői kérdőív, a gyermek-alapellátás szakembereinek szóló két módszertani útmutató, valamint a tesztelés alatt álló, támogató informatikai rendszer – jelentette be a projektgazda Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK).

2016. januártól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egységes folyószámlán tartja nyilván az adó- és a vámszakmai tevékenységéhez kapcsolódó adózókra, illetve ügyfelekre vonatkozó adatokat. Az egységes, egy felületen lekérdezhető folyószámla rendszer bevezetésével egyidejűleg a korábban a NAV adó-, illetve vámszervénél külön-külön nyilvántartott folyószámlák elkülönült hozzáférése megszűnik.

Életének 94. évében, 2015. október 5-én, családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke.

2015 első öt hónapjában 36 520 gyermek született, 2,7%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások száma 59 047 volt, ami 2014. január–májushoz viszonyítva különösen nagy mértékben, 9,5%-kal emelkedett. A természetes fogyás 22 527 fő volt, 4 165-tel több az egy évvel korábbinál.

2015. január–májusban 3,5%-kal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A keresetek növekedési ütemét főként a minimálbérre, a garantált bérminimumra vonatkozó éves megállapodás, a közfoglalkoztatottak létszámalakulása és a szociális területen dolgozók bérkorrekciójának áthúzódó hatása befolyásolta.  

Fodros szoknyák, csillogó-villogó pólók és cipők. Gyerekruhákat, illetve gyermek lábbeliket vizsgáltak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei. Több száz ruhát ellenőriztek országszerte az üzletekben, ezen túl laboratóriumi vizsgálatot is végeztek. A mintavételezett termékek 86,3 százaléka a Mechanikai és Villamos laboratórium tesztjén megbukott. A legtöbb probléma a könnyen leváló díszekkel, strasszokkal volt, de olyan cipőket is találtak a szakemberek, amelyek a nem megfelelő kialakítás miatt károsak lehetnek az egészségre, deformálhatják a gyerekek lábát. A vizsgált termékek egy része a Távol-Keletről érkezett, de több, Törökországban gyártott ruha is fennakadt a vizsgálaton, ami újdonság az előző évekhez képest.
07-27 17:05
Hamarosan indul a parlagfű pollenszezon (magyarorszag.hu)

Július első felében a parlagfű pollenszemeit még csak egy-egy állomás pollencsapdájában észlelték az Országos Közegészségügyi Központ Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint. Ez leginkább a változékony időjárásnak köszönhető. A pollenkoncentráció szintje még alacsony, nem okoz tüneteket, azonban a déli országrész egyes területein már található néhány virágzó növény. 

Májusban az építőipar termelése 2,3%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A termelés az épületek építményfőcsoportban 5,0%-kal csökkent, az egyéb építményekében 8,7%-kal nőtt. Az első öt hónapban az építőipari termelés 7,7%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest.

2015 májusában az ipari termelés volumene 1,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az ipar növekedési motorja továbbra is a járműgyártás volt. A munkanaphatástól megtisztított index 6,2%-kal emelkedett, mivel idén májusban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2014 májusában. A termelés az év első öt hónapjában 6,3%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.


Két év után ismét ellenőrzést tartott Magyarországon az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Élelmiszer-biztonsági és –Felügyelő Hatósága (Food Safety and Inspection Service, FSIS). Az FSIS képviselője június 17. és július 3. között a magyarországi állati eredetű élelmiszer-előállítók hatósági felügyeleti rendszerét auditálta. Az audit előzetes megállapításai szerint a magyar hatósági felügyelet biztosítani tudja az egyenértékűséget az USA-beli követelményekkel.

Magyarország kiemelt figyelmet fordít az energiaellátás biztonságának fenntartására és a jövő generációk védelmére. Erről tanúskodik az újonnan átadott bemutatóterem is, amely a modern kor követelményeinek megfelelve teszi megismerhetővé a radioaktív hulladékkezelés gyakorlatát – mondta Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló interaktív látogatóközpontjának ünnepélyes átadásán, Bátaapátiban.

A magyar kormány döntése értelmében hazánk 1 milliárd forint (3,57 millió USD) összegű felajánlást tesz az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye alatt működő Zöld Klíma Alap részére. Magyarország három éve tagja a Zöld Klíma Alap Igazgatótanácsának, a nemzeti felajánlás egyúttal az Alap munkája iránti elkötelezettségét is jelzi.

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 0,6%-kal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, míg az üzemanyagok és a háztartási energia ára csökkent.

A helyben előállított, ellenőrzött termékek iránt egyre növekszik a magyar vásárlók érdeklődése, ezt a pozitív folyamatot kívánta erősíteni a földművelésügyi miniszter azzal, hogy az idei évet a Helyi termék évének nyilvánította. A szaktárca a vásárlói tudatosság növelése érdekében szervezi az egész éves szakmai fórumsorozatot, ahol a kistermelők is bővíthetik szakmai ismereteiket.

A kormányzati szektor 2015. I. negyedévi hiánya az előzetes adatok szerint 160,1 milliárd forint, a GDP 2,0%-a volt, ami 2014 azonos időszakához képest 57,6 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,8 százalékponttal alacsonyabb volt. A bázisidőszakinál alacsonyabb hiány a bevételeknek a kiadásoknál nagyobb növekedéséből adódott.

Az Országgyűlés 1995 júniusában választotta meg az első ombudsmanokat, köztük a személyes adatok védelméhez és a közérdekű adatok megismeréséhez való jog védelméért felelős adatvédelmi biztost is. A két alkotmányos alapjog, a rendszerváltás vívmánya, a demokratikus jogállam garanciája; funkciójuk a polgárok átláthatatlanságának és a nyilvánosságon keresztül az állam és a közpénzek felhasználásának ellenőrzése.

2015. március–májusban a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 37 ezer fővel, 320 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,0 százalékponttal, 7,1%-ra csökkent. A férfiak és nők munkanélkülisége azonos szintű volt, a nőket nagyobb mértékű javulás jellemezte.

2015. március–májusban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 165 ezer fő volt, 102 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 63,2%-ra emelkedett. A férfiak és a nők foglalkoztatási mutatói hasonló mértékben javultak.

2015 első négy hónapjában 29 184 gyermek született, 3,0%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások száma 48 929 volt, ami 2014. január–áprilishoz viszonyítva különösen nagymértékben, 12%-kal emelkedett. A természetes fogyás 19 745 fő volt, 4518-cal több az egy évvel korábbinál.

2015. január–áprilisban 3,9%-kal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A keresetek növekedési ütemét főként a minimálbérre, a garantált bérminimumra vonatkozó éves megállapodás, a közfoglalkoztatottak létszámalakulása és a szociális területen dolgozók bérkorrekciójának áthúzódó hatása befolyásolta.

Áprilisban az építőipar termelése 10,8%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A termelés az épületek építményfőcsoportban 4,3, az egyéb építményekében 16,3%-kal nőtt. Az első négy hónapban az építőipari termelés 9,7%-kal bővült az előző év azonos időszakihoz képest.

Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség közös földmegfigyelő műholdja, a 2015. június 23-án sikeresen pályára állt Sentinel–2A egyes részeit magyar cégek építették.

Jobb az általános közérzetünk, koncentráló képességünk a munkában, ha nyáron, nagy melegben hűtött helyiségben tartózkodunk. Ilyen módon kellemesebb az otthon eltöltött idő, és pihentetőbb lehet az alvás is. Az autóban a légkondicionált utastér a nagy nyári melegekben biztonságosabbá teszi a vezetést, élvezhetőbbé az utazást. Előnyei mellett azonban a nem megfelelően karbantartott klíma az autókban, az irodákban, közösségi terekben és otthonunkban is komoly veszélyeket rejthet magában.
07-02 13:42
2015. májusában 0,5% volt az infláció (magyarorszag.hu)

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 0,5%-kal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, míg az üzemanyagok és a háztartási energia ára csökkent.

2015 áprilisában az ipari termelés volumene 6,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.


Ügyintézés linkek