Tudomány témakörben a lényeg

Tudomány


Egy brit kutató szerint akkor támad déjá vu érzésünk, mikor agyunk hibát talál a memória ellenőrzése közben: valami nincs ott, pedig logikus lenne, hogy ott legyen.

Sokféle VR szemüveget és sisakot láttunk már, az utóbbi évek felkapott termékéről van szó, de az Intel valóban eredeti megoldással állt elő. A prototípust Brian Krzanich, az Intel elnök-vezérigazgatója mutatta be San Franciscóban az (IDF).

Csaknem negyvenezer hajóroncs rejtőzik a brit partoknál történészek szerint. A szakemberek azzal kapcsolatban hívták fel erre a figyelmet, hogy Devonnál sikerült három roncsot védetté nyilvánítani.
08-16 17:01
Új irányt vehet a rákkutatás (168ora.hu)

A rákkutatás új iránya nem a daganat elpusztítása, hanem a féken tartása lehet a Magyar Tudományos Akadémia MTI-nek küldött közleménye szerint.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban júniusban jelentették be, hogy a sárgalázjárvány átterjedt az országba Angolából, ahol a járvány decemberi kitörése óta legalább háromezer sárgalázgyanús esetet és a betegséghez köthető háromszázhatvan halálesetet regisztráltak. A Save the Children nevű nemzetközi segélyszervezet szerint akár világméretű járvány is lehet a vírus gyors terjedése miatt.

Törvényerőre emelkedhet az a munkáspárti előterjesztés, amelynek értelmében 2025-től nem lehetne forgalomba helyezni belső égésű motorral szerelt gépkocsit Hollandiában.
08-15 13:30
Ekkora macskát még nem látott (168ora.hu)

A négy éves Samson egy elképesztő méretekkel bíró Maine Coon, aki eséllyel pályázik a világ legnagyobb macskája címre is. A Maine Coon fajtájú cicák egyébként is hatalmas méretűek, de a 13 kilogrammos, és 1,23 méter hosszú Samson még a fajtársain is túltesz. A termetes macska nagyobb mint egy átlagos méretű vörös hiúz.

Emberi csontokat találtak csatornázási munkák során Szeged belvárosában, a Szentháromság utcában, a szakemberek megállapították, hogy a csontok két gyermek és egy felnőtt maradványai – közölte a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense pénteken az MTI-vel.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez () több aggódó lakossági bejelentés is érkezett az elmúlt napokban azzal kapcsolatban, hogy az emberek feltűnően kevesebb madarat látnak az eddig megszokotthoz képest. Szerencsére ennek hátterében nem természetvédelmi probléma, hanem a költési időszak befejeződése áll.

Folyékony szilánkok névre hallgat Patrick Shearn kinetikus szobra, amely a szél segítségével mozog a levegőben.

Amerikai kutatók szerint a hormonterápia megsokszorozza a daganatokban található mutációk számát, ezért a kezelés után újra ki kell értékelni a betegek állapotát.

Az androidos telefonok a készülékeket zárolni képes zsaroló kártevővel fertőződhetnek meg, és ehhez elegendő egy fertőzött weboldal felkeresése – hívja fel a figyelmet a .

Három halálos betegség, az afrikai álomkór, a Chagas-kór és a leishmaniasis ellen lehet hatásos egy új szer az állatokon végzett tesztek alapján – tudósított a BBC. A három kórt élősködő okozza és a szegény országokban élők millióit sújtja.
08-09 12:38
Gyümölcskivonattal a vesekő ellen (168ora.hu)

Texasi kutatók felfedeztek egy természetes gyümölcskivonatot, ami képes feloldani a a kalcium-oxalát veseköveket.

A Magyar Tudományos Akadémia, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által üzemeltetett budapesti kutatóreaktor, illetve az oktatóreaktor további működésének lehetőségét át kell gondolni, ugyanis mindkettő fontos szerepet játszik az ország nukleáris szakemberképzésében, kutatási hátterének biztosításában – közölte Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára képviselői kérdésre adott írásos válaszában.

Méh- vagy darázsméreg-allergia esetén nagyon fontos az azonnali orvosi segítség. Ha a csípést követően nagyméretű duzzanat keletkezik, vagy a csípéstől távol jelenik meg a reakció, esetleg testszerte kiütések jelennek meg, mielőbb forduljunk orvoshoz.

Egy amerikai kutatás megerősítette: a vörös hús, a tojás és tejtermékek fogyasztása növeli a korai halál kockázatát. Az eddigi legnagyobb felmérés, ami a különböző fehérjeforrások egészségi hatásai vizsgálta, megállapította, hogy korántsem mindegy, mit eszünk.
08-02 14:22
Mérgezőbb a tenger, mint hittük (168ora.hu)

Az eddig véltnél sokkal nagyobb a tengerekben úszó műanyag-mikrorészecskék méreganyag-koncentrációja – mutatta ki hamburgi kutatók vizsgálata.

Dessewffy Tibor szerint a terrorizmus azért nyerhet egyre nagyobb teret Európában, mert a radikális iszlám erősödése a már létező frusztrációk levezetésére kínál új terepet. Azt is mondja a szociálpszichológus: megjósolhatatlan, hova vezet ez, de egyelőre általánosságban elmondható, hogy az erőszakos politikára nincs elsöprő igény Nyugat-Európában.

Látogatók ezreit vonzotta a New York-i botanikus kertbe az elmúlt napokban az óriáskontyvirág, más néven titánbuzogány (Amorphophallus titanum) virágzása, amelynek utoljára 80 éve lehettek szemtanúi az intézményben.

Nehezen gyógyítható bakteriális fertőzéseket kutató német tudósok új antibiotikumot fedeztek fel, amely eddig is az emberek orrában élt.
07-27 18:10
2017 a tengelic éve lesz (168ora.hu)

Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása 2017 év madaráról. A legtöbb szavazat a tengelicre érkezett, ezért a civilszervezet ennek a madárnak, illetve élőhelyének védelmével foglalkozik kiemelten a jövő évben.

Kedden, az ausztrál partok mentén bukkant fel egy nagyon ritka, fehér hosszúszárnyú bálna, amint éppen a melegebb, trópusi vizek felé halad társat találni.

A férfiak mezőnyében a hollandok, a nőknél a lettek a legmagasabbak a világon – derült ki egy 187 országra kiterjedő új tanulmányból, amely 1914-től 2014-ig vizsgálta az országok lakosainak magasságváltozását.

Sikeresen leszállt Abu-Dzabiban kedden hajnalban a Solar Impulse 2 nevű napelemes repülőgép, amely így az első, energiáját kizárólag napelemekből nyerő repülő, amelynek sikerült megkerülnie a Földet.

Zikavírus miatt kóros kisfejűséggel született egy csecsemő Spanyolországban, írja az MTI. Az édesanyja a terhesség ideje alatt Dél-Amerikában járt, ott kaphatta el a tigrisszúnyog által terjesztett kórt.
07-25 17:24
Elhunyt Szegedy-Maszák Mihály (168ora.hu)

Életének 74. évében elhunyt Szegedy-Maszák Mihály Széchenyi-díjas irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, az összehasonlító irodalomtudomány, a fordításelmélet és a magyar irodalom 19. századtól napjainkig tartó időszakának kutatója – tudatta honlapján hétfőn az MTA.

Kínai kutatók augusztusban olyasmit terveznek, amire még nem volt példa sehol a világon: felnőtt emberi DNS-t fognak szerkeszteni, méghozzá a genetikát az utóbbi években teljesen felforgató, még mindig elég fiatal módszer, a CRISPR-Cas9 segítségével. A kutatók olyan tüdőbetegek immunsejtjeinek a génjeit akarják módosítani, akiknél semmilyen bevett gyógymóddal nem sikerült eredményt elérni – írja az Index.

Használjunk víztakarékos csaptelepet és energiatakarékos izzót, felejtsük el a stand by üzemmódot, a lakás hőmérsékletét tartsuk egyenletesen 21-22 fokon, legyen mindenhol függöny és redőny. Csak néhány a számos egyszerű hétköznapi gyakorlati praktikából, amivel csökkenteni tudjuk a rezsiköltséget és az energiafogyasztásunkat. A szakember szerint viszont néhány változtatással éves szinten százezreket spórolhatunk meg, ha energiatakarékos megoldásokat választunk házépítéskor vagy felújításkor.

Az elmúlt hónap volt minden idők legmelegebb júniusa a Földön a globális feljegyzések 1880-as kezdete óta. 2016 júniusa a negyvenedik egymást követő június volt, amikor az átlaghőmérséklet meghaladta a 20. századi átlagot – közölte az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal kedden.


07-14 10:49
Segíthet a tanulásban a fahéj (168ora.hu)


07-08 11:46
A tigris vért ízlelt (168ora.hu)07-05 18:19
Állandóan fáradt? Ez lehet az oka (168ora.hu)


06-27 13:33
Megvan a világ legrondább kutyája (168ora.hu)Tudomány linkek